CISTEKTOMIJA
Nastanak viličnih cisti zavisi od više faktora. Rano otkrivanje viličnih cisti je od velikog značaja za očuvanje vilične kosti. Ciste rastu izuzetno sporo i može proći više godina dok ne budu otkrivene. Ciste na vilici mogu da rastu i brže, ukoliko je veće zapaljenje njenog sadržaja. Prilikom rasta ciste destrura se okolno koštano tkivo pa je tako količina oštećenog tkiva u direktnoj srazmeri sa veličinom ciste. Rast ciste može da napreduje samo u slučaju da je ona zatvorena, to jest da je ispunjena sadržajem. Takođe ciste mogu dati i fistulozne kanale kada se u usnoj duplji pojavljuje fistula kroz koju se drenira sadržaj ciste.
Simptomi i posledice
 Pojava ciste se u početku ne manifestuje i ne pokazuje nikakve simptome, sve dok ne porastu previše ili dok ne dođe do infekcije. Ispupčenje na vilici iznad zuba je jedan od simptoma koji ukazuje na rast ciste. Otok i bol takođe ukazuju da je došlo do infekcije, a jedan od simptoma je i promena boje zuba, pojava crvenila oko zuba i tako dalje. 
Cista može da izazove oštećenja vilice, pa samim tim i da ugrozi ostale susedne zube, pa čak i uticati na sinuse ili nos, u slučaju da se pojave ne gornjoj vilici. U slučaju infekcije, ciste će izazvati i otok. Otok se prenosi i na lice.
Uklanjanje ciste
 Najefikasniji način terapije ciste je cistektomija kada se ona potpuno uklanja i oštećen deo kosti se popunjava koštanim zamenikom.
Nakon hirurške intervencije prepisuje se i antibiotska terapija. Cistu je neophodno u potpunosti ukloniti, ili će ona izazvati resorpciju koštanog tkiva. Cistektomija upravo i ima za cilj potpuno uklanjanje ciste.
 S obzirom na to da je potrebno potpuno odstraniti cistu, cistektomija zahteva rez na desni i, nakon obavljenog zahvata, ušivanje. Zato se postupak radi pod anestezijom, a konci se skidaju nedelju dana nakon intervencije.
 Ako postoji bojazan da će uklanjanje ciste izazvati teža oštećenja vilice, tada se umesto cistektomije primenjuje cistostomija.
Ukoliko sumnjate na postojanje ciste, možete zakaziti pregled u specijalistička stomatološka ordinacija za oralnu hirurgiju LJ. MILANOVIĆ putem stranice kontakt.
 Za informacije o ceni uklanjanja ciste, posetite stranicu cenovnik
.