Vađenje umnjaka i vrha korena zuba

Ukolko ste sami primetili ili ukoliko je utvrđeno prilikom kontrolnog pregleda da se umnjaci nalaze u lošoj poziciji u odnosu na druge zube potrebno ih je izvaditi. Takođe ukoliko rast umnjaka remeti zubni niz potrebno ga je izvaditi. U zavisnosti od pozicije i izniklosti umnjaka ova hirurška intervencija može trajati od nekoliko minuta do nekoliko desetina minuta. Ova intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji i apsolutno je bezbolna.
 
Umnjaci se kod većine ljudi pojavljuju između 18. i 25. godine života. Upravo iz tog razloga što umnjaci niču nakon što su svi ostali zubi nikli, može da se dogodi da nastanu problemi zbog nedostatka prostora za njih. Tako umnjaci mogu da poremete normalan zubni niz, pa ih je nekad neophodni izvaditi, bez obzira na to što su zdravi.
Naravno, umnjaci ne izazivaju uvek probleme i, ukoliko su zdravi i ne narušavaju zubni niz, itekako su korisni, a uz pravilno održavanje higijene mogu da traju čitavog života.
 
Umnjaci izazivaju probleme uglavnom iz ova dva razloga:
 
Zbog nedostatka prostora narušavaju zubni niz
Zbog nepristupačnosti su teži za čišćenje, pa se razvijaju bakterije
 
U drugom slučaju, javlja se problem što je nekad veoma teško dobro oprati umnjake, pa karijes može da se razvije brzo. To može da se proširi i na susedni zub, tako da je vađenje umnjaka u tim situacijama jedino rešenje, jer su oni nepristupačni za popravku.
 
Nakon hirurškog vađenja umnjaka

Nakon hirurškog vađenja umnjaka nemojte da iritirate ranu i nemojte da konzumirate cigarete bar 36 sati. Do skidanja konaca, za sedam dana, uzima se mekša i hladnija hrana. Konci se čiste vaticom natopljenom mlakom vodom.